Het besluit van de regering Merkel om de kerncentrales te sluiten na de ramp in Fukushima, heeft dramatische gevolgen voor mensen die om die centrales heen wonen. Aan hun belang wordt onvoldoende gedacht, stelt Thomas Bauer, hoogleraar economie aan de Universiteit van Bochum.
De prijzen van onroerend goed in de buurt van Duitse kerncentrales zijn met 6 procent gedaald als gevolg van de wijziging in het Duitse energiebeleid stelt Thomas Bauer,
Acht van de zeventien kerncentrales gaan definitief dicht wat grote gevolgen heeft voor huizen, werkgelegenheid en lokale belastingopbrengsten.
“Zes procent waardeverlies is heel erg veel”, constateert Bauer. Hij stelt ook dat dat compensatiemaatregelen, zoals investeringen in infrastructuurprojecten, amper ten goede komen van de lokale bevolking omdat er geen lokale werknemers voor worden ingehuurd.
Het geval van de kerncentrales staat volgens Bauer niet op zichzelf. Politici negeren wel vaker lokale belangen bij besluiten over grote infrastructurele projecten.
Bekijk het gehele video-interview dat Me Judice, hét discussieplatform voor economen, had met Thomas Bauer hieronder.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl